Minden ami engem érdekel, de lehet, hogy másokat is!

90-es évek legjobb videójátékai

2014/06/01. - írta: Őrűlt Hercegnő

1990-ben egészen pontosan még csak 3 éves voltam, és videojátékok helyett a csattogós lepkémet tologattam jobb esetben, ha a nővérem nem nyúlta le tőlem.

Nem tudom pontosan mikor, de kaptunk egy Atarit amihez én soha nem nyúlhattam, mert a nővérem azt hitte, hogy elrontom, így csak nézhettem, ahogy ő játszik. Ezen okból kifolyólag nekem a Zelda kimaradt és a Marioval is csak később ismerkedhettem meg. Az igazi gamer korszak akkor köszöntött be nálam, amikor kaptunk egy 486-os számítógépet és hozzá egy CD-t 101 játékkal.

Nosztalgia gyanánt itt egy lista, hogy mik is voltak a kedvenceim akkoriban a homokozó lapát és a Barbie baba helyett:

Gods (1991)

gods.jpg

A megjelenése évéhez képest szerintem egy szép játék volt, de nem egyszerű! Mentés nem volt, így óvatosan kellett bánni a megszerzett plusz életekkel. Tetszett, hogy az extrákhoz pl. élethez, vagy több pénzhez kicsit okosabbnak kellett lenni, ugyanis nem volt mindegy hogy a kallantyúkat milyen sorrendben húzzuk le. A kedvenc részem az volt, hogy amikor átmentél a következő szintre egy ajtón (ami természetesen bezáródott, így visszafele már nem lehetett menni), és amikor már tényleg csak egy hajszál kellett ahhoz, hogy bezáruljon mögötted, akkor kellett visszafordulni és így leesett egy teleportáló kő, ami egy olyan barlangba vitt, ahol volt minden földi jó.

Többször végig is vittem, de a vége az unalmas volt, mert egyszerűen csak újraindult a játék, bár, ha jól emlékszem, az összeszedett cuccok megmaradtak.

Corridor 7 (1994)

corridor7.gif

Az első FPS-em, mert a Doom akkoriban az istennek sem akart elindulni. Néha egy kicsit para volt amikor egy ilyen szörny a semmiből elém ugrott, ma már csak jót nevetnék rajta, de hát azóta öregedtem is és nem bírom az FPS-eket, egyszerűen elszédülök tőlük 10-20 perc után.

Mortal Kombat 4 (1997)

mortal.jpg

Tegye fel a kezét, aki úgy verte a billentyűzetet és csinálta a kombókat, hogy fogalma sem volt róla hogyan sikerült. Legalábbis, én így toltam, méghozzá a WASD gombokkal, mert barátaim csak a nyilakkal tudtak játszani, nekem pedig alkalmazkodni kellett. Természetesen a kivégzéseket - vagyis a fatality-ket - azért begyakoroltuk, aztán mégis egy gyenge bokán rúgással sikerült kivégeznünk a másikat.

The Secret of Monkey Island (1990)

monkey_island.jpg

Sajnos ennek csak a demo verziója volt meg, de még az is sok időbe telt ~9 évesen, hogy megoldjam a feladványokat. Az angol szövegeket csak részben értettem meg, így sokszor csak kattintgattam össze-vissza, hátha történik valami, a grafikájától pedig el voltam ámulva akkoriban.

Prince of Persia 2 (1993)

prince-of-persia-2.png

Azt hiszem, ez a játék segített kezelni a dühömet ha valami nem sikerült elsőre, vagy tizedjére, huszadjára... Végig sem vittem mérgemben, pedig szerettem kaszabolni benne :(

Simon the Sorcerer (1993)

simon.jpg

Nagyon szerettem ezt a játékot a látványa miatt. A képen látható gyíkember házát meg is csináltam papírból és hurkapálcikából (éljen a technika 5-ös!). Mentés azonban nem volt, így mindig újra és újra végig kellett menni és csinálni a feladatokat, a rejtvények megoldását. Ebből kifolyólag a mai napig emlékszem, hogy a törpékhez a jelszó a beer volt, vagyis sör, ami manapság már nem meglepő ugye. Sajnos nem volt szabadon megadható opció így ABC sorrendben, amíg el nem értem ezt a szót, nagyon sokat kellett kattintgatni az előre megírt listából, volt hogy meguntam, volt hogy kitartottam, talán ez alapozta meg a birkatürelmem.

Pickle Wars (1993)

picklewars.jpg

A földet megtámadták a földönkívüliek és csak egyetlen egy ember tudja megmenteni. Méghozzá uborkákkal, amiket egy darálóból lő ki a zöld brokkoli szerű lényekre. Titkos ajtók, mozgó elemek, feladványok, sok-sok futkosás és rengeteg pálya, azt hiszem, ezt sem sikerült végig vinnem, mert tönkre ment a CD amin volt, később pedig a feledés homályába veszett.

Space Chase (1993)

jason-storm-in-space-chase.jpg

Hasonló az alapja mint a Picke Wars-nak, csak itt az űrben kell szaladgálni egy lézerpisztollyal miközben robotok támadnak meg minket. Ennek is rengeteg pályája volt, már a végére sem emlékszem sajnos.

Indiana Jones Fate of Atlantis (1992)

indy_fate_of_atlantis.jpg

Sokat szitkozódtam amikor ezzel játszottam, mert sosem mehettem oda ahova akartam és nem is igazán értettem még, hogy miket mondanak a szereplők. Ettől függetlenül eltöltöttem pár napot vele, próbáltam legyőzni a játékot, de sosem sikerült.

GTA 1 (1997)

gta1.jpg

Ezt muszáj megemlítenem, mert ez az egyik játék amibe a legtöbb időt öltem akkoriban (utána a GTA 2-be, azt még a mai napig előveszem és végig megyek mindenen egy tankkal).

A cheat kódok egy részére a mai napig emlékszem, a spéci fegyverek lelőhelyeire már nem annyira, általában céltalanul bolyongtam, ha egy mission failed lett, vagy csak meguntam a melózást.

És nektek mik voltak a nagy kedvenceitek amelyekkel napokat, akár heteket töltöttetek el?

91 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amirolcsakakarom.blog.hu/api/trackback/id/tr16249720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galád (már foglalt) 2014.06.02. 19:01:49

Day of the Tentacle, Grand Prix 2, FIFA International Soccer, FIFA98

Krisztián Palai 2014.06.02. 19:04:10

Legkomolyabb játék a "Vikings" volt. 3 kis vikinggel.

Gazvezir 2014.06.02. 19:08:52

A cím, így félre vezető.

A quake 1-2, age of empire, heroes and might and magic 1-2-3, total anihilation, unreal és főleg a half life az igazi nagy ágyuk a 90-es évekből

aljaskuszobab 2014.06.02. 19:19:21

az én 90-es évek top 10-em kb. így nézne ki:

1.fallout
2. baldur's gate
3. starcraft

ez a három játék azóta is verhetetlen számomra, a mai napig előveszem őket időnként.

4. counter strike
5. diablo 1
6. C&C
7. doom II
8. duke nukem 3d
9. final fantasy VII
10. gta

ezek is klasszikusok, de nem öregedtek olyan jól mint az első három, már nem játszom velük.

ayo · http://jateknaplo.blog.hu 2014.06.02. 19:23:35

mk4 mint legjobb? 123 ezerszer, mint az

paráznabillegető 2014.06.02. 19:24:11

doom, civilisation, colonisation, mom, moo2, arnhem(!!!), fantasy general, panzer general, dune2, laser squad, ufo, one must fall, mortal kombat, stunts.
hirtelen ennyi ugrott be.

90 előttről meg m:i, dotc, oil imperium, heed over heels, elite, zak mckraken...

Psyman 2014.06.02. 19:45:51

Látszik, hogy az összeállító kizárólag kalandjátékokkal játszott. Abból sme mindegyikkel...

DeMarco 2014.06.02. 19:46:20

90-re egy generáció már túl volt a Spektrumon és a C64-es korszakán kismillió játékkal a háta mögött, amit felsorolni is sok lenne.

Mégis emlékezetes maradt ez a korszak, mert az öcsém is 90-es és végig ott ült mellettem, kicsi mazsolaként és imádta a doom-ot, folyamatosan nyomta a lövés gombot, lépni alig lehetett tőle, mert akkor is nyomkodta, amikor nem volt ellenség a pályán... :) A mai napig jobban ismeri a doom pályákat, mint én, bár ez az egyetlen játék, aminek a cheatjei beleégtek a memóriámba, sztem sokunkéba.

Alapvetően akkortájt sztem a Civilization volt a fő játék, Doom, Panzer General, Mortal Kombat 1, Eob-ok, Ufo, Diablo1, Duke, Warlords1 és ne feledjük a Warcraft 1-et sem, ami a mai franchise alapja.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.06.02. 19:49:15

Hm, a cím tényleg félrevezető, igazából úgy kellene írni, hogy "Kedvenc számítógépes játékaim a kilencvenes évekből" - pedig írod, hogy "mik is voltak a kedvenceim".

Az a bekezdés is érdekes, hogy kaptál egy Atarit, de nem használhattad, csak a testvéred játékát nézhetted- utána meg megemlíted, hogy emiatt se Zelda, se Mario nem jött össze akkortájt. Itt az apró bibi :)

d4w84 2014.06.02. 19:50:16

én a 90es évek végére, 2000es évek elejére kaptam meg az első PC-t, addig egy barátomhoz jártunk fel játszani, mert neki volt csak gépe

MK4, DukeNukem, Wolf3D, F1gp2, NFS 1-2 ment akkoriban, na meg a win95 : )

Amikor már saját gépem volt akkor jött be a Win98, Heroes3, na meg a Baldurs Gate első része, azóta is az a legfílingesebb játék, amit valaha is játszottam.
Nagyon vicces mert úgy ültem le játszani, hogy nem értettem a szöveget, így egy szótárral a kezemben játszottam. Na, annyi haszna volt, hogy ott megtanultam angolul! Ma is abból élek! : )
A BG2-t Néha még ma is előveszem, (ugyanúgy mint a Heroes3at) de valahogy mindig megunom, végigjátszani már nem lenne türelmem.

Egyéni szociális vélemény, de ma már sosem lesznek olyan fílinges játékok mint akkoriban....

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2014.06.02. 19:52:06

Half Life + Counter Strike. Durva adrenalinbomba, 170-es szívritmus egy helyben ülve...

Szendiko 2014.06.02. 19:57:11

Another world. Hónapokon át nyomtam sokszor éjszakába nyúlóan mire rájöttem mindenre magamtól.
És a logikai játékok királya szerintem a TIM (The Incredible Machine. ) Még ma is szoktam vele néha játszani

Yobbágy Fery 2014.06.02. 19:59:11

Ezek hol maradnak?

HOMM 2-3 (a 3. még éppenhogy befér a '90-es évekbe :))
C&C, Red Alert
Warcraft 2
Starcraft
Baldur's Gate
Planescape: Torment (ez is épphogy befér)
Doom 1-2
Duke Nukem 3D
Half-Life
Quake 1-2
Rebel Assault 2 (nekem bejött anno, na :))
Dark Forces 2: Jedi Knight (grafikát tekintve már a megjelenésekor is gagyi volt, de mégiscsak SW)
Shadows of the Empire
Age of Empires 1-2
a Fifák között is akadt néhány jobb darab (na nem a '98, az bugos volt, de pl. a nem sokkal később megjelent Road to World Cup k. jó volt)
de említhetném a Wolfenstein 3D-t is (ha már a t. blogger a '90-es évek elején lehetett fiatal :)), a Carmageddont, a korának legszebb grafikájával rendelkező Unrealt és Unreal Tournamentet, a Total Annihilationt (amit a mai napig elő szoktam venni), a Might & Magic VI-ot, a Tomb Raidert (ami nekem ugyan nem volt sose kedvencem, de a sikerét nem lehet vitatni), a teljes X-Wing szériát (az X-Wing vs Tie Fighter, meg az X-Wing: Alliance is nem kevés órát vett el az életemből), a méltatlanul alulértékelt Freespace 1-2-t (a 2 a mai napig él, miután a Volition nyilvánossá tette a forráskódot), a Descent sorozatot, meg sok másik játékot, ami most hirtelen nem ugrik be, de mind valahol meghatározó és remek játékok voltak a '90-es években.

aljaskuszobab 2014.06.02. 19:59:55

@d4w84: "Egyéni szociális vélemény, de ma már sosem lesznek olyan fílinges játékok mint akkoriban...."

én is sokszor így érzem, a 3d elterjedése nem tett túl jót a játékoknak. szépek lettek és sokszor nagyon üresek.

Tapmancs 2014.06.02. 20:05:07

Settlers II (vagy ez később volt?)
Warcraft II
Age of Empires
Transport Tycoon
Civilization

Stenonis 2014.06.02. 20:06:03

Civilization, Panzer Geberal, Fallout, Fallout 2, Populous 3, Imperium Galactica, Heroes 2, X-wing, Tie fighter, X-COM.
Régi szép idők...

Tapmancs 2014.06.02. 20:06:06

Half-life tényleg, bakker!

JonhConnor 2014.06.02. 20:07:51

Pinball Fantasies, Dune 2, Screamer, Quake 1-2, Command and Conquer, MK1,2

XXL 2014.06.02. 20:09:17

Wolfenstein 2D, Doom, Duke Nukem?? A cikk írója gondolom ezekről még nem is hallott.

gixxer750 2014.06.02. 20:10:33

The last ninja sorozat!?

Szerintem nem sok jobb game volt nála akkoriban

Koca Caola 2014.06.02. 20:10:50

Star Wars: Rogue Squadron?

meglivorn 2014.06.02. 20:13:55

X-Wing
TIE-Fighter
Pizza Worm :)

A '90-es évek elején még inkább amigán játszottam (GODS pl. arra volt meg). Ott ami megmaradt élesen a Gobliiins, Trex Warrior, Eye of the Beholder sorozat, Dune 2...

killercsiga 2014.06.02. 20:21:03

ez első nagy kedvencek:
Stunts, Worms, Panzer General, Red Baron, Comanche, Grand Prix 1

ja, és a legeslegelső még fekete-fehér monitoron az iskolában:
The cycles
www.youtube.com/watch?v=NX7n2s7zct8

Jó munkásember 2014.06.02. 20:24:30

Diablo 1
Half-Life
Red Alert
Nfs 1
Age of empire 1-2
Doom 2
Starcraft
Warcraft II
Quake 3
Colin Mcrae Rally 2
Duke Nukem 3D

DeMarco 2014.06.02. 20:24:33

@d4w84: "Egyéni szociális vélemény, de ma már sosem lesznek olyan fílinges játékok mint akkoriban...."

Pedig vannak: Syberia 1-2.

A Benoît Sokal által készített játékok általában remek hangulatúak.

killercsiga 2014.06.02. 20:25:36

@killercsiga:
közben megtaláltam a DOS-os verziót is, ez volt az:
www.youtube.com/watch?v=PfysximByUQ

tiszta nosztalgia

Aureliano Buendía 2014.06.02. 20:30:04

Centurio. (imádtam)
Settlers 1

Szendiko 2014.06.02. 20:41:51

@Koca Caola: Ezt én is nagyon bírtam

GRX 2014.06.02. 20:46:12

Nyelvtanórán. Ott kellett volna kicsivel több időt elölteni, Kedves Szerző, nem a képernyő előtt.

Grgabácsi 2014.06.02. 20:50:19

@Tapmancs: Nem, a Settlers II is 95-96 körüli.
Theme Park? Azt nem láttam itt sehol :)

Macropus Rufus 2014.06.02. 20:53:26

Wolf3d,
Spear of Dusting (wolf3d folytatása),
Golden Axe, Setler1-2,
Day of the Tentacle, Sam&Max,
SimCity1, SimCity 2000,
Mortal Kombat 1,
X-Wing,
Tie Fighter,
X-wing vs. Tie Fighter (ez volt az egyik első 3dfx gémem)
Prince of Persia 1,

hirtelen most ennyi ugrott be.. ja igen, közép suliban sokat nyomtuk az F29 Retaliatort. Lan még nem volt ezért soros (v. párhuzamos?) porton keresztűl kötöttük össze a két gépet és vadásztuk egymást. Jó kis móka volt.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.06.02. 20:58:19

Elite
Shadow of the Beast
Mercenary
Pinballpower
Myth
Bombmania
Wizard of Wor
Test Drive 1-2
Grand Prix Circuit
Tir-na-nog
Zak Mcraken

Természetesen ez mind c64-en, a 90-es évek végén én már a szakdolgozatomat írtam, pc-n :)

Hmm.. 2014.06.02. 20:58:24

Pinball Fantasy, Dune 2, Wolfenstein, Civilisation, Warcraft 2, Diablo, Starcraft, GTA, Quake, Doom 2, Goblins 1-2, Sim City, Worms, Sim Farm így hírtelen :)

xporolyke 2014.06.02. 21:02:16

Csak, hogy meg legyen emlitve Terep 2 es Suli...:D

Amugy 2000 kornyeken Carmageddon 2, Age of Empires, Diablo 2, Max Payne.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2014.06.02. 21:05:55

Test drive C64-n, a többi már PC: Privateer, Ascendancy (megvan eredetiben is, néha játszom vele dosbox), Transport Tycoon, Settlers, Imperium Galactica, Panzer General

A GTA1-t én csalás nélkül toltam, az első pályát halál nélkül végig tudtam vinni. A második pályán voltak mindig problémák.. :)

Mortal Kombattal főleg az öcsémmel játszottunk egymás ellen, pár percig a billentyűt püfföltük, azután meg egymást, majd megint a billentyűt :]

Flight Simulator 98 sem volt rossz a maga idejében, szerintem.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2014.06.02. 21:07:04

@phcalvinsxe: nem abban volt Suzie, a suli kurvája? :)

Illetve volt még a "Szakadt csöves" nevű játék is.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.06.02. 21:11:24

@Tapmancs: pontosan, ezek a tutik. Trasnport Tycoon van megint OpenTTD néven.

Őrűlt Hercegnő · http://amirolcsakakarom.blog.hu 2014.06.02. 21:16:12

@Yobbágy Fery: nem volt egyszerű egy tizes listába mindent besűríteni, ezért csak azokat választottam ki amikkel a legtöbbet játszottam akkoriban :) De a nosztalgia így is sokakat elért ;)

Dell78 2014.06.02. 21:19:27

Prehistorik 2.
Warcraft 2.
Alone in the dark
Another world
Diablo
Jagged alliance
Goblins
Horde
Star Wars - Dark forces
Command & conquer – Red alert

♔batyu♔ 2014.06.02. 21:20:41

Sorban, ahogy haladt az idő:

Wolfestein - professzor voltam benne.
Elite
Doom
Duke nukem
Quake
C&C, majd Red Alert összes része. Vagy hat éve ezeknek kiadták egy gyűjtői változatát 2 DVD-n, évente egyszer az összeset elölről végigjátszom, nagyon baba.
Rise of triad
Na meg millió más:)

♔batyu♔ 2014.06.02. 21:21:45

@Dell78: Prehistorik2 Kurvára imádtam, pedig a pingvines pálya nem volt egyszerű

♔batyu♔ 2014.06.02. 21:25:55

@Dell78: A Dark Forces nekem nagyon bejött. A zenéje amúgy mid, kibányásztam a játékból, ma is megvan.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2014.06.02. 21:48:21

Már bocs, de mit jöttök itt a Counter Strike-kal? Attól még, hogy vagy három hónapig tartott a 90-es évek, mikor kiadták, még nem lesz a 90-es évek játéka. Kicsit mintha időzavarban lennétek.

Egyébként tényleg kicsit foghíjasnak tűnik a lista. Mármint a 90-es évek második felének meghatározó játékai közül semmi sem került fel rá, ami azért legalábbis érdekes. Ráadásul néhány játékról ezek közül még soha az életben nem hallottam, pedig elég rég játszom már.

soundkey 2014.06.02. 21:53:07

C64 - Elite, Pirates, Defender of the crown
Amiga 500 - Settlers, K240, "xy quest sorozatok", Wings

stb, stb :O

ATS 2014.06.02. 21:57:07

A Mortal széria a 4től vállalhatatlan egészen a 9ig. Command & Conquer és Red alert? Star Wars játékok? Doom? Talán a listán a GTA az egyetlen ikonikus...

Ramones1965 2014.06.02. 21:58:24

Age of Empires 1-2, Panzer General, Civilization, Colonization, Settlers, UFO, Warcraft. És ezeknek - valamint a mások által felsoroltaknak -, még mindig van varázsuk...

ATS 2014.06.02. 21:58:31

És persze a Cyberia-ról se feledkezzünk meg.

ATS 2014.06.02. 22:00:22

Eszembe jutott mégegy: Z (Commander Zed) 96-ból.

ATS 2014.06.02. 22:04:50

Golden Axe 2, need for speed... Elindult a lavina :D

ATS 2014.06.02. 22:07:10

Ja és ezek mind cask PC, ott volt ugye a Game Boy is.

xporolyke 2014.06.02. 22:08:33

jah, meg az azota szalloigeve valt "kell komendos becska 500ert?" amennyire meg beugrik

Dell78 2014.06.02. 22:11:57

Ha már a nagy öregről is szó esett…és mivel a fél gyerekkoromat ez töltötte ki:
Infiltrator
The sacred armour of Antiriad
Druid II. – Enlightenment
Who dares wins II.
International karate +
Lode runner
Samurai warrior – The battles of Usagi Yojimbo
Ikari warriors
Artillery duel
Defender of the crown
Bop’n rumble
Bubble Bobble
Dino eggs
The last ninja
Platoon
Forbidden forest
Time fighter

DanielOrtega 2014.06.02. 22:36:39

wolfenstein 3d és társain kívül:

north and south ('89)
flashback
shufflepuck café ('89)
quarantine 1-2
hi-octane
fifa 94, itt mindig lejátszottuk az aktuális meccseket a vb-ről, tönkre is ment a joystick :)
mdk
shadow warrior
double dragon
streetrod 1-2

porch monkey 4 life! 2014.06.02. 22:55:35

Doom2
Mortal Kombat 2
Dune 2
Warcraft
Wolfenstein 2
Another World
Duke Nukem
Tie Fighter
Day of the Tentacle
Need for Speed
Civilization 2
Prince2
Jagged Alliance
UFO: Enemy Unknown

Void Bunkoid 2014.06.02. 23:04:21

@Yobbágy Fery: úúúú a jedi knight!!!! máig néha fel szoktam rakni (a múltkor ócsó volt, megvettem steamen), hogy mindig röhöghessek, amikor nekimegyek a legelső pályán a gúlaembereknek, és azok megszólalnak teljesen fahangon, hogy "vachepöning" :))))))

Void Bunkoid 2014.06.02. 23:10:26

Az én személyes kedvenceim amúgy:

- Gunboat (iszonyú randa, de szórakoztató vietnámi PTboat "szimulátor"
- Seal Team (Microprose-féle ocsmány spriteokkal megtámogatott vektorgrafikás kora 90-es évekbeli "rainbow six" - jé, ez is vietnami téma :D)
- de a legeslegjobb örök (máig játszom vele) az UFO Enemy Unknown.
Az intrózenéje zseniális, már a pukkogós midiből meg tudtam állapítani, hogy az kérem metál.

És valóban az.

www.youtube.com/watch?v=dtyvh-DeQYs

zbogar73 2014.06.02. 23:35:28

Az én listám, nagyjából időrendben (C64, Amiga és PC):
Nagyon régről:
Snoopy
Soccer (by Andrew Spencer)
Boulder Dash
Wizard of Wor
Bluemax (repülős)
Elite
Grand Prix Circiut

Picit később:
Oil Imperium
Decathlon (nem, nem áruház-szimulátor volt)
Another world
Street Road
Test Drive
Defender of the crown
Zak McKraken
SimCity
Transport tycoon
FIFA94
Tie Fighter
Settlers
Doom

Abbahagyom, mert nem bírom abbahagyni...
Neverhood (a gyurmafigurás)..vagy az már később volt? Nem tudom...abban az évtizedben összefolytak az éjszakák és a nappalok kicsit :)

Marcsee 2014.06.02. 23:41:56

Commander Keen, úúúú, mennyire rettegtem, hogy jönni fog a farkas, megesz, és kezdhetem elölről :)))))
Spy hunter, bár ez lehet, hogy a 80-as évek :)
Dungeon Hack, annyit játszottam vele, hogy álmomban is a monitort láttam és az orkokat gyepáltam :)
Gabriel Knight
és persze a Tycoon játékok, élén a Transport Tycoonnal :) Lehet ezért lettem logisztikus :D

Rot 2014.06.03. 00:10:31

@Yobbágy Fery: tökéletes gyűjtés ;)

Fatal Error! System Halted! 2014.06.03. 00:18:17

Mortal Kombat 1-3

Need for Speed 1

Day of the Tentacle

Red Alert 1

Wolfenstein
(megboldogult Escom-nál nyomtuk suli után)

Doom 1-2

Transport Tycoon
(újabb változata a Locomotion; azóta sem sikerült ilyen könnyen kezelhető gazdasági szimulátort léterhozni)

Syndicate + Syndicate Wars
(sosem látott rombolható környezet)

Ultima IX: Ascension
(totál bughalmaz, akkoriban nem volt olyan gép, amin jól futott volna, ennek ellenére magával ragadott)

Aneninen · https://ebonyriddle.com/ 2014.06.03. 00:20:26

10. Scorch(ed Earth) – bár ez lehet, hogy még 80-as évek. A legprimitívebb játékok egyike, tankkal lőheted a többi tankot, pont mint a worms... na de amikor összejöttök vagy öten és aprítjátok egymást, mialatt mindenki folyamatosan káromkodik, hogy "na te is b***d meg, a f***ért engem lősz, nem megegyeztünk, hogy a ...-t rakjuk ki elsőnek, mert ő áll a legjobban?!"

9. Whiplash – ezt valamiért idehaza nem ismerik. Stunts Car Racing-hez hasonló törős-zúzós autóverseny, igazából középszerű zenével, érdekes fizikai modellel, és mégis, volt benne valami, ami miatt újra és újra elővettem. Lehet, hogy mert a cheat-et arra használtam, hogy előcsalogassam a death mode-ot a játékból? Na, úgy már tényleg nehéz ügy lett nyerni!

8. The Day of the Tentacle – hát eeeez...! A Monkey Island és a Zak McCracken ehhez képest normális játék volt. Van kérdés? ^_^

7. Shadow of the Beast 2/3 – bár ezt akkor nem tudtuk, de a Korg M1 hangszíneit használta a háttérzenéje. Ezek között szerintem van olyan, amelyiket még ma is le tudnám játszani zongorán... (92 tele, agyonfűtött lakás gyerekkoromban, amikor ezzel szórakoztam)

6. Heroes of Might and Magic 3 – A 2 szebb volt és hangulatosabb is, meg a 4 is, de tudod, miért maradt fenn a 3 a mai napig? Multiplayer, random pálya... a mai napig megvan és elő is vesszük rendszeresen. (Necropolis rulez!)

5. Another World – talán az egyik legnehezebb ügyességi/platformos/vagymilyen játék, amit valaha készítettek, de az intro, amikor a főhős átzuhan egy párhuzamos világba, annak a felépítettsége, és az egész sajátos grafikája... nem bírtad ki, hogy ne vidd végig, még akkor sem, amikor már 298-adszor próbálod újra ugyanazt a jelenetet...

4. Pinball Phantasies – az első olyan flipper, amelyik legalább megközelítette a játéktermi gépek hangulatát. (Tényleg, ti megcsináltátok az idegbeteg Billion Dollar Show pályán azt a Billió Dollárt? Ha lett volna anno screenshot, a mai napig őrizgetném, amikor összejött...)

3. Civilization – ezt mások is írták már, de akkor, amikor kijött... nahát, ez meg mi, ilyen játék is van???

2. Warlords 2 – ős-stratégia. Persze egymás ellen vagy na jó mellett... aztán jött a hátbatámadlak, jó? Meg az örök viták, melyik jobb, a griff vagy az elefánt...

1. Star Control 2 – 1992, ha jól emlékszem. Hihetetlen bonyolult sztori, több mint 60 percnyi zene... az hagyján hogy remixet készítettem belőle, aztán szerepjátékot is, de hogy abban a játékban 10-nél több ember megfordult anno, na az valamit elmond az SC2 világáról. Ma melyik játék tudná ezt meg?

bioLarzen 2014.06.03. 00:22:02

Duke Nukem, Civilization, Sim City, Championship Manager - ha csak ez a négy játék lett volna a 90-es években, már nem lett volna unalmas évtized számomra :D

Bónuszként hozzádobnám még a Sanitariumot.

bodee 2014.06.03. 00:42:38

@zbogar73: együtt nőttünk fel?:)

Oil Imperium, Street Road és a Test Drive messze a legeslegjobb játékok voltak C64-re. Na meg a Commando és a Defender of the Crown.

PC: Settlers, Transport Tycoon, Doom2, Fallout, Baldur's Gate, Diablo1, Duke Nukem, Civilization, Need for Speed, Tie Fighter, X-Wing Alliance, Delta Force (ez lehet már majdnem 2000), Jagged Allinance és Warcraft 1-2

Esküszöm összeszorult a torkom ezen játékok emlékére:)

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2014.06.03. 01:24:48

A posztíró vagy provokál, vagy nagyon nincs képben. A 90-es évek a nagy ősök évtizede. Nem is tudom, hogy ha hirtelen felsorolom ezt a 10-et:
DOOM
Quake
Half-Life
GTA
Diablo
Warcraft
Starcraft
SimCity
Age of Empires
Fallout
akkor kihagytam a Heroes-t, a Civilization-t, a Need for Speed-et, a... á, reménytelen :)
És most nem a kedvenceimet soroltam, mert van, amelyikhez hozzá se nyúltam, csak az összes ismerősöm volt megőrülve tőle.

JimK1rk 2014.06.03. 06:15:27

@Gazvezir: Te valoszinlueg valamivel fiatalabb vagy.:)

Yobbágy Fery 2014.06.03. 06:33:54

@Rot: Nem az, lehagytam a Diablot (!!!), a Sim Cityket, a mindenféle Tycoonokat, az első 3 NFS-t és még nagyon sok másik játékot is.
De hogy nekem ebből TOP10-es listát lehetetlen lenne összegründolni, az is biztos.

A 2000-es, meg a 2010-es évekből már talán menne, sokkal kevesebb igazi klasszikus készült az utóbbi 14 évben, mint az azelőtti 10-ben. Látszik, hogy koncentrálódik a játékipar, a részvényeseknek meg nem az az érdekük, hogy jó játékok szülessenek, hanem a profit.

Szendiko 2014.06.03. 07:35:08

Emlékszik még valaki a CAT nevű DOS-os játékra? Még XP-n futott nekem. Egy ház ablakain kellett beugrálni egy macskával szobákba és ott különböző ügyességi feladatok vártak.
Előtte meg sokat játszottam 91 -ben valami ALBERT nevű hivatalban verekedős gagyi játékkal.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2014.06.03. 07:36:01

Settlers I és II, Fallout I és II, Age of Empires. Sok nagyy név kimaradt nekem.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2014.06.03. 07:37:48

LucasArts cuccok, Ascendancy, Crazy Bomber (Dynasty féle, ha bárkinek DOSBOX alatt játszható verziója van, érdekel), Descent, Doom, Blood, Duke Nukem, Shadow Warrior, Settlers.

mehemed 2014.06.03. 07:53:19

Lófaszt!

hol van a master of magic? a c&c? age of empires? setlers? elite? last ninja? archon? fallout?

copass 2014.06.03. 08:04:45

c64-en turrican 2. előtte persze minden!:D plusz ez a két portolás még: shadow of the beast, lemmings!
pc quake,half life, carmageddon, tomb raider, need for speed.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2014.06.03. 08:21:46

MDK és MDK2, Quake 1 és 2, Half Life, TIE Fighter, X-wing Alliance, SW: Rogue Squadron.

Muad\\\'Dib 2014.06.03. 08:32:50

Kilencvenes évek azért elég tág fogalom. Rengeteget változott a számítógépes világ ennyi idő alatt.
De, ha már:
- Lost Patrol
- Another World
- Lemmings
- UFO
- Worms
- Fallout
- Civilization

Húúú, most jövök rá, hogy még egy csomót tudnék írni. :)

Muad\\\'Dib 2014.06.03. 08:34:30

@Muad\\\'Dib:
Na és persze Master of Magic (majdnem kihagytam az egyik legnagyobb kedvencet).

AskmeLater30 2014.06.03. 08:46:09

Dune2
Civilization, Colonization
Settlers 1-2
SimCity
Transport Tycoon
UFO + TFTD
F19 - XT-n olyan lassú volt, hogy elmentem ebédelni, míg a gép a célterület fölé ért :)

Baaah 2014.06.03. 10:16:41

most nem azért, de az Impossible mission (vagy avoid the droid?), hogy maradt ki a 10-es listából ha már van?

és igen
Pirates!
Spy vs. Spy
Railroad tycoon stb.

Muad\\\'Dib 2014.06.03. 10:21:55

@Baaah:
Egy része felteszem azért, mert nem a kilencvenes években jelent meg:
Impossible mission - 1984
Pirates! - 1987
Spy vs. Spy - 1984

TBal 2014.06.03. 11:14:12

Egy kis segítség kéne: a memóriámban valahol hátul van egy játék, aminek nem emlékszem a címére, hátha itt valaki igen. Szimpla 2d-s platform játék volt, mit a prince of persia, egy emberrel kellett menni, és orkok voltak az ellenfelek (ha jól emlékszem, az elsö pályákon zöldek voltak, aztán késöbb más színüek - a különbözö színü orkok különbözö erösségüek is voltak). Amire még emlékszem, hogy volt benne egy levitátor nevü tárgy, kb. egy hordozható lift, amivel egy szintet lehetett emelkedni.
Rémlik valakinek?

Baloldali érték 2014.06.03. 11:58:56

1, Age of Empires II
2, Stunts
3, Red Alert
4, Tomb Raider I
5, Unreal Tournament
6, Doom II
7, Rollercoaster Tycoon
8, Half-Life
9, Heretic
10, MDK

TBal 2014.06.03. 12:49:01

@phcalvinsxe: @gergo: annak Revenge on School volt a címe, volt még Revenge on Police és Revenge on Army is. Tomcat játékai...

DanielOrtega 2014.06.04. 21:25:37

@Szendiko: össze kellett mászkálni a padlót, egy seprű meg seperte a lábnyomokat és ha utolért akkor repült a macska :)

2014.06.30. 11:14:49

Carmageddon hol marad? :)
süti beállítások módosítása