Minden ami engem érdekel, de lehet, hogy másokat is!

A cica, aki falat mászik a gazdijával

2014/06/03. - írta: Őrűlt Hercegnő

Talán kevés túlzással állíthatom, hogy Millie, egy adoptált nőstény macska viszi ma a cukiság pálmáját, aki a gazdijával jár el hegyet mászni. Igen, jól látjátok, ennek a cicusnak elég furcsa hobbija van az egerészésen kívül!

Minden macskában meg van a felfedezés iránti vágy, a kalandozás, hogy minél magasabbra másszanak fel és onnan szemléljék meg a környezetüket, de amíg az átlagos házi cicák beérik a szekrényünk vagy a ruhás kupacunk tetejével, addig Millie, a gazdája, Craig Armstrong oldalán mássza meg a magasabbnál magasabb hegyeket és sziklákat.

cica1.jpg

"Ő szó szerint szeret megmászni dolgokat... bármilyen magaslatot is vesz észre, ő elindul, hogy felfedezze magának" - árulta el Armstrong egy interjúban. "Nagyon ügyes a csúszós lejtőkön, ahol szinte játszi könnyedséggel kapaszkodik fel szirtről szirtre. Hihetetlen egy atléta, hatalmasakat tud ugrani és nagy távokat képes áthidalni".

"Hétvégente gyakran eljárok hegyet mászni. Sosem úgy gondoltam erre mintha valami páratlan dolog lenne, egyszerűen ez csak egy közös program a macskámmal, elviszem őt mindenféle helyekre!" - meséli Armstrong. Amióta Millie először felmászott a vállára az örökbefogadó központban, Armstrong azóta tudja, hogy ők remek csapatot fognak alkotni.

cica8.jpg

Természetesen vannak jó és rossz oldalai is az együtt való kirándulásnak – "együtt táborozunk a kocsimban; volt amikor bepisilt oda, de egy másik éjjelen egy egeret fogott meg". Armstrong abban reménykedik, hogy az élet más területein is jól ki fogják egészíteni egymást: "Remélem egy este, amikor épp elsétálunk pár túrázó hölgy mellett, megtetszik nekik Millie és oda hívnak minket a tábortűzhöz."

Armstrongnak rengeteg tanácsa van azoknak a gazdiknak, akik szintén azon gondolkodnak, hogy túrázni indulnak a kedvenceikkel: "Hallgatniuk kell a nevükre, és tudniuk kell, hogy melletted biztonságban vannak. A köves mezők vagy a sűrű erdők elvonják Millie figyelmét és néha elindul a saját orra után, hogy fel tudjon mindent fedezni magának, ilyenkor viszont nem követ engem. Nagyon sok gyakorlásba és túrába telt mire sikerült elérnem nála, hogy ne zökkentse ki minden apróság, hanem rám összpontosítson."

Lassan kezdtek neki a nagy kirándulásoknak, először csak a helyi parkban gyakoroltak. Armstrong fától fáig szaladgált, hogy Millie utána menjen, így az állat megtanulta, hogy követnie kell a gazdáját, illetve megszokta a kinti környezetet is egyúttal.

cica2.jpg

Szinte minden hétvégén eljárok hegyet mászni. Sokat filóztam azon, hogy ha lenne egy háziállatom,akkor valószínűleg magammal vinném.

cica4.jpg

Millinek is meg van a saját felszerelése a hegymászáshoz, ami tartalmaz egy hámot, egy pórázt és néhány kötelet.

cica3.jpg

cica5.jpg

Mindegy hogy én megyek-e utána, vagy ő én utánam, mindig próbálok közel lenni hozzá, hogy bármikor megtudjam menteni, ha baj történne. Imádom ezt a kis szőrgombócot, ezért nagyon lesokkolna ha bármi is történne vele.

cica6.jpg

A gazdi szerint Millie-nek meg van minden képessége ami egy jó hegymászónak kellhet. Sosem panaszkodik, nem számít, hogy mennyi kihívással jár néha egy-egy túra. Ő mindig feljebb akar jutni, ezért erősen küzd, hogy előre haladjon, de azt is tudja mikor kell leállni.

Az egész napos túrák után pedig elégedetten pihennek le együtt és készülnek fel az újabb kalandokra.

cica7.jpg

Forrás: Bored Panda

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amirolcsakakarom.blog.hu/api/trackback/id/tr96250481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vittore 2014.06.04. 08:16:42

Szánalmasak az ilyen cikkek. A kutya szeret ejtőernyőzni, a macska hegyet mászni, a ló vizisíelni.. Stb. Mit tudna mást csinálni ha a gazdája bebaxxa egy hátizsákba és viszi magával??? Nem sportoló állatokról van itt szó, hanem olyan érző lényekről, akik maximálisan megbíznak gazdájukban és CSAK ezért nem kaparják ki a szemét (harapják, rúgják meg). Azt meg külön leírni, hogy a macska szeret felmászni dolgokra... No comment.

tnsnames.ora 2014.06.04. 09:00:17

Nem terveztem kommentelni, csak élvezni a blogposztot meg a képeket (különösen az utolsót), de olvasva a nyitó kommentet késztetést éreztem némi ellensúlyképzésre :)

A macska meglehetősen öntörvényű állat, sokkal öntörvényűbb, mint egy kutya. Ennek hozadéka az is, hogy teljesen másképp viszonyul a gazdihoz, aminek nyomán vannak "kutyás" és "macskás" polgártársak (aki szereti a kutyát nem feltétlenül szereti a macskát és megfordítva). És mivel a macskákról nehéz bebizonyítani, hogy atomfizikusi szellemi képességeik lennének, nyilván az teszik, ami jó nekik. Egy jóltartott házi cica is képes évekre elkóborolni (ha a kóborló, magányra vágyó ösztöne erősebb, a gazdihoz fűzött köteléknél: konkrét személyes tapasztalatom alapján).

Na most,. ha valamire nagy pénzben lehet fogadni, az az, hogy ez a cica nagyon jól érzi magát a gazdijával. Sőt kijelenthető, hogy a tanulási fázis minden egyes lépcsőjén is jól érezte magát, hiszen különben meglógott volna az első adandó alkalommal. Csupáncsak arról van szó, hogy a macska ösztöne képes egyenleget vonni, miszerint megéri a gazdival lenni: minden másnál jobban.

Az (ős)ember jobban termett hegymászásra? Nem sokkal jobb vízpart mellett ejtőzni és időnként szeretkezni egy jót? Különbözőek vagyunk: más-más okoz örömet, és igen van ember, akit a hegymászás tölt el örömmel, mert például ráérez az ízére. Azonnal felmerül a kérdés, a macskáknál miért ne lehetne kvázi ugyanígy? ;)

PS: Köszönet a posztért. :)

Kennysp2 2014.06.04. 09:56:36

a fal- és a hegymászás nem ugyanaz

Netuddki. 2014.06.04. 09:58:08

"Igen, jól látjátok, ennek a cicusnak elég furcsa hobbija van az egerészésen kívül!"

És persze a környék apró állatkáinak a legyilkolásán kívül.

Glazier · http://glazier.inda.hu 2014.06.04. 12:38:55

@tnsnames.ora: Ha cica tartó vagy akkor felejts el azt a mondatot hogy " a macska meglehetősen öntörvényű állat" ! Szerintem ilyet max a lusta gazdik mondanak akiknek nincs kedve tanítani a macskájukat és ezzel a mondattal elintézik ha valami nem tetsző dolgot csinálnak. Nekem 2 kutyám van és 3 macskám. Teljes a béke nem bántják egymást. A macskák hallgatnak a nevükre, a lakásban lehet nekik szólni hogy bizonyos szobákba ne menjenek be. Persze odabent esznek, nem a kutyákkal, de mindenki tudja melyik a tálja. Volt olyan is hogy a gyerek adni akart az egyiknek és rossz tálba rakott. A cica meg csak nézte hogy ő mikor kap a saját táljába. Jött is a beszámolóval a fiam hogy milyen okos a cica.
Én az ilyenekre mindig azt felelem, hogy sajnos nekem elfelejtették mondani hogy milyenek a macskák, én meg úgy nevelem őket mintha kutyák lennének.
Szóval nevelni kell őket, hisz ha befogadtuk őket és enni adunk nekik, akkor ne ők legyenek már az urak, hisz egy jól nevelt cica a gazdi öröme és nyugodtabb az élete is.

tnsnames.ora 2014.06.04. 13:59:20

@Glazier:
Nincs cicám sajnos (olyanok a körülményeim), de imádom a macsekokat és van amelyik érzi is ezt, mert vadidegen macsek is képest volt négy tappancsát az ég felé dobva szsuogva elaludni a karomban.

Nyilván tanítható egy macsek, kezdve avval, hogy megfelelő helyre pisiljen, ez nem is kérdés. Az öntörvényűséget én arra értettem, hogy ha hazajön a gazdi, akkor egy kutya valószínű(bb)en kvázi megalázza magát, szétcsóválja összes farkát, lesi, hogy tud a gazdi kedvébe járni a maga módján. Egy macsek lakonikusan képes át is aludni a gazdi hazajöttét, kvázi nulla életjelet mutatva. Ha egyszer az alvásnak van itt az ideje, akkor ugye alszik a macsek.

Amúgy meg eredendően a nyitó hozzászólás azon részét próbáltam volna gyengíteni az "öntörvényűséggel", hogy a macsek ellenében lehet a macsekot hegyre meg falramászásra vinni.

Glazier · http://glazier.inda.hu 2014.06.05. 11:41:30

@tnsnames.ora: A cikkel kapcsolatban: ha jól gondolom, emeletes házban lakik a gazdi, így még élvezi a macska a hegymászást, hisz akkor tud szabadabban mozogni. Fiatal és ezért is jobban él benne a felfedezési vágy. De idővel ez változni fog ahogy majd múlnak az évek.
Az biztos hogy szoros kapcsolat van a cica és a gazdija között, ezért túráznak közösen. Mivel a macskáknál is van hierarchia, a gazdi okosan a macska felett áll.
süti beállítások módosítása