Minden ami engem érdekel, de lehet, hogy másokat is!

A filmtörténelem 15 leghíresebb autója

2014/08/10. - írta: Őrűlt Hercegnő

Rengeteg ikonikus járgány tűnt már fel a mozik vásznain, amelyeket gyerekként és felnőttként is vágyakozva csodáltunk. DeLorean, VW Bogár, Aston Martin, de naphosszat sorolhatnánk, hogy hány autó gurult be már be az életünkbe a filmeknek köszönhetően. Nem lesz egyszerű csak 15-öt kiválasztani, de talán sikerül lefedni a legnépszerűbbeket.

nyito.jpg

1958 Plymouth Fury (Christine)

Talán keveseknek kell bemutatni Stephen King gyilkos, de gyönyörű kocsiját, Christine-t.

A filmben egy 1957-es Furyról beszélnek, de a könyv eredetije egy '58-as Plymouth Belvedere volt, mivel a Fury típusból kevés készült, és azok is kupék voltak. A regénybeli autó fiktív több szempontból is, mert 4 ajtós, holott ilyet sosem gyártottak. A színe is csak Stephen King kitalációja, bár a regényben megemlítik, hogy rendelésre készült, de a filmben azt mutatják, hogy Christine az egyetlen vörös autó a gyártósoron. 1957-ben csak világos homokszínű autókat készítettek, 1958-ban pedig csak bézst, aranyszínű díszítésekkel.

A filmben amúgy nagyjából 20 autót használtak fel a különböző jelenetekhez, de nem mind volt Plymouth, csak annak "maszkírozták" őket.

Christine01.jpg

DeLorean DMC-12 (Vissza a Jövőbe trilógia)

A méltán híres időgép eredetijét a DeLorean Motor Company gyártotta 1981-ben és 1982-ben az amerikai piac számára, ami nagy bukás lett. Összesen, nagyjából 9000 darabot adtak el belőle, de az is a film sikerének volt köszönhető leginkább.

Legfőbb jellemzője a rozsdamentes acélból készült karosszéria volt, mert ilyet más autóknál nem nagyon alkalmaztak. Éppen ezért nem is fért bele a fogyasztótársadalomba, mert ezek az autók szinte sosem koptak el, a mai napig lehet kapni remek állapotban lévő DeLorean-t, 1981-ben nem véletlenül vállaltak rájuk 25 évnyi átrozsdásodás elleni garanciát.

A 88 mérföldes sebesség csak a filmben létezik, mert a kocsi maximum sebessége 85 mérföld, azaz, 136 km/óra.

delorean.jpg

1982 Pontiac Firebird Trans Am (Knight Rider)

A sorozat készítői egyedi márkajelzéssel látták el az autót, így ez a típus nem nagyon profitált a sorozat sikereiből. A General Motors egyik osztálya, a Pontiac gyártotta 1967 és 2002 között. A 35 év alatt négy különböző generációjú Trans Am született:

  • Az első generációt 1969-től gyártották.
  • A második generációs autókat 1970 és 1981 között készítették és 1977-ben nagy sikerrel a Smokey és a Bandita című filmben is szerepelt egy.
  • A harmadik generációt 1982 és 1992 között gyártották. Ennek a típusnak a módosított változata szerepelt a Knight Riderben.
  • A negyedik generációs Trans Am az 1993-as évtől 1997-ig volt elérhető 275 és 305 lóerő közötti sebességekkel. Egy kisebb ráncfelvarrás után az autó 1998 és 2002 között már kapható volt 325 lóerős motorral is.

kitt.jpg

1964 Aston Martin DB5 (Goldfinger)

Talán mondani sem kell, hogy James Bond autója rengeteg módosításon esett át - ezt maga Q is részletesen is elmondja a filmben - az eredetihez képest. A gyönyörű formatervvel rendelkező autót mindössze három évig gyártották, és összesen alig több mint ezret adtak el belőle, hiába volt korának egyik leggyorsabb autója.

aston.jpg

1959 Cadillac Miller-Meteor (Szellemirtók)

Az autó filmbeli neve ECTO-1, ami egy átépített mentőautó volt és a Wayne Corporation gyártott (nem, nem a Batman féle ;) ). A kocsi miniatűr mása megjelent a 2010-es Hot Wheels Premiere válogatásában is.

ecto1.jpg

1974 Ford Falcon XB - Interceptor (Mad Max)

Mel Gibson fekete Pursuitja egy limitált kiadású GT351-es verziója a Falcon XB-nek. A filmben látható kocsi valójában egy leselejtezett rendőrautó volt.

madmax.jpg

1963 Volkswagen Beetle (Kicsi Kocsi filmek)

Herbie legelőször 1969-ben tűnt fel a vásznon a Kicsi a kocsi de erős című filmben.

Hogy elérjék azt a hatást, hogy Herbie magát vezeti, Disney kiötlött egy olyan összetett rendszert lánckerekek és csigák segítségével az első ülés alatt, amellyel a hátsóülésről könnyedén tudták irányítani a kocsit. Voltak extra pedálok és kiterjesztett váltó is. A sofőr aki hátul ült, épphogy kilátott a szélvédőn, de a kamera kereszttűzében már nem látszódott, hogy ott van.

Jelenettől függően cserélték a gumikat rajta, általában egyedi, szélesebb abroncsokra VW logók nélkül. Van olyan jelenet ahol a jellegzetes "53"-as logó nem látszódik az ajtón, mert azt lecserélték egy olyanra aminek az alja le van vágva, így Herbie két keréken tudott gurulni.

herbie.jpg

1983 GMC Vandura (Szupercsapat)

Maga a Vandura név nem túl népszerű, így mindenki a Szupercsapat kisbuszaként emlegeti ezt a járgányt. Az 1983-ban indult sorozatban főszerepet kapott a GMC 6,0 literes típusa, amelyből jó néhányat amortizáltak le a forgatások során. A készítők hat darab, majdnem ugyanolyan autóval kezdtek neki az első évadnak, de a készlet azonban igencsak hamar elfogyott, ám a GMC ennek ellenére folyamatosan ellátta járművekkel a stúdiót.

A sorozatból készült egy film is 2010-ben, amihez egy a készítők elkértek egy eredeti, múzeumban őrzött Vandurát is.

vandura.jpg

1969 Dodge Charger - Lee Tábornok (Hazárd megye lordjai)

A kocsit versenyautónak építették, ezért az ablakai szinte mindig le voltak húzva (kivéve néhány korai részt). A show történetében nagyjából 309 Chargert használtak fel a forgatásokhoz és 17 darab a mai napig létezik különböző államokban, egy kis felújításra várva.

Az eredeti másolata John Schneider tulajdonában volt és "Bo Lee Tábornoka" névre hallgatott. Schneider 2008-ban eladta a kocsit egy aukción 450.000 dollárért. Később felkerült az eBay-re is, de az az aukció sosem zárult le, mert bár a licit 9.900.500 dolláron állt meg, a majdnem újdonsült vevő fiókját feltörték.

Az autó a nevét egy amerikai polgárháborús tábornok után kapta, Robert E. Lee-ről, aki egy konföderációs hadsereget irányított Észak-Virginiában, 1862-től 1865-ig. Nem véletlenül van a kocsi tetejére egy konföderációs zászló felfestve.

lee.jpg

1967 Mustang Fastback - Eleanor (Tolvajtempó)

Az eredeti, 1974-es Tolvajtempóban egy módosított 1971 Ford Mustang Sportsroof-ot (Mach 1) használtak, csak a 2000-ben készült filmben szerepel egy '67-es Mustang Fastback (Shelby GT500), Eleanor néven.

A kocsit kicsit áttervezték a film kedvéért, de így is ez az egyetlen Mustang a filmtörténelemben, amelyet főszereplőként tartanak számon egy filmben.

eleanor.jpg

1977 Ferrari 308 GTS (Magnum)

Hawaii, bikinis csajok, egy laza nyomozó, tűzpiros sportkocsi. Ki ne ismerné Magnumot? A kocsi igen nagy népszerűségnek örvendett akkor Amerikában, és sok Ferrarival szemben, ez a típus eléggé megbízható is volt, de ennek vajmi kevés köze volt az eladásokhoz.

Több autót is felhasználtak a forgatások során, minden szezonban egy újat, az előzőeket pedig elárverezték a munkálatok végeztével.

magnum.jpg

Batmobile Tumbler (Christopher Nolan féle Batman trilógia)

Bruce Wayne kocsija egy kicsit kilóg a sorból, de nem mehetünk el szó nélkül mellette. Sok verziója van a Batmobilnak, így ezek közül sem egyszerű a választás, de mivel a legtöbben a régit említik meg, én inkább az újabbról írok.

Nolan és a produkciós tervező, Nathan Crowley, közösen tervezték meg az új Batmobilt egy garázsban, Los Angelesben. A legtöbb inspirációt katonai járművekből nyerték és prototípusokat építettek játék autókból. A legfőbb irányvonalat a Hummer és Lamborghini adták, de a formaterve teljesen egyedi, egyetlen létező autóéra sem hasonlít.

A járműnek nincs elülső tengelye, mert Nolan azt akarta, hogy a kerekek oldalról legyenek rögzítve, ami érdekessé tette a felfüggesztést.

A Tumblert könnyű karbonszálból rakták össze, a jármű teljes súlya nagyjából 1360 kg.

tumbler.jpg

Nissan Skyline GT-R (Halálos iramban)

Az eredeti filmbeli Skyline jelenleg Németországban található, amit még Paul Walkernek terveztek a film kedvéért.

skyline.jpg

1967 Chevrolet Impala (Supernatural / Odaát)

A sorozatban igen nagy szerepet kap az autó, hiszen ez Dean Winchester névjegye. A rendszáma KAZ2Y5, amiből a "KAZ" a Winchester fivérek otthonára, Kansasra utal, a "2Y5" pedig a 2005-ös évre, amikor elkezdték a sorozatot először forgatni.

A kocsi 1967 április 24.-én gurult le a gyártósorról, Eric Kripke, a sorozat írója pedig ugyan ezen a napon született, csak 1974-ben. A 4 ajtós szedán elég ritka modell volt ennél a típusnál, éppen ezért inkább kombiként rendelték őket, a két ajtós verzió nagyobb népszerűségnek örvendett.

Ezeket a 4 ajtós modelleket leginkább rendőrautóknak használták és a sorozat járgánya is az volt, mielőtt a stúdió megvásárolta volna és feketére festette, ráadásul a kocsi normál modell, nem pedig Super Sport.

impala.jpg

1986 Fleetwood Bounder - The RV (Breaking Bad)

Bár ez a lakókocsi annyira nem ikonikus mint az itt felsoroltak, de talán még ide férhet. Igaz, hogy a sorozat tavaly véget ért, a kocsit pedig a 3. évadban bezúzták, ezért elég kevés információ van róla, mégis a Breaking Bad akkora népszerűségnek örvendett, hogy a guruló drog labor mégis jellegzetes lett.

rv.jpg

És nektek melyek a kedvenceitek amiket még idesorolnátok?

86 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amirolcsakakarom.blog.hu/api/trackback/id/tr116590665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emzéperiksz 2014.08.11. 00:19:50

Colombo Peugeotja, Ford Farlaine, Peugeot 406 - Taxi, Good bye Lenin - Trabant - ezek is jók lettek volna, némelyiknél, amit beválogattál, sokkal jobbak.

BookieBuster · http://bookie-buster.blog.hu 2014.08.11. 00:31:50

Nekem ez hiányzott ha már Magnum korszak :) anno odáig és vissza voltam, de ma valahogy csalódás :)

is4.myvideo.de/de/user_pics/90b/871877966_1389038009.jpg

gizmo26 2014.08.11. 01:08:56

Ford Fairlane Ford Fairlane-je

gizmo26 2014.08.11. 01:09:32

Go Trabi Go - trabant, Macskajaj - trabant

kapuka 2014.08.11. 01:25:22

Starsky és Hutch Gran Torino-ja!!!

gizmo26 2014.08.11. 01:25:33

Ikonikus autós filmek ikonikus autói, amiknek helye lett volna a listán:

Bullitt - Chevrolet Charger vs. Ford Mustang
www.youtube.com/watch?v=-Lbs_nYW3-o

Vanishing Point - Dodge Challenger
www.youtube.com/watch?v=fh6ET39xtpw

Smokey és a bandita - Pontiac Firebird Trans Am
www.youtube.com/watch?v=nZZPalUHlxc

gizmo26 2014.08.11. 01:27:31

Az Alfa Romeo Spider a Diploma előtt-ből

gizmo26 2014.08.11. 01:30:20

A Pussy Wagon a Kill Bill-ből, ha valami, na akkor az ikonikus

gizmo26 2014.08.11. 01:34:15

A szállító-ban és a Bíbor Folyók-ban is 7-es BMW volt

winerprince 2014.08.11. 02:02:14

És kihagyták steve McQueen Bullittját,beszarás

gizmo26 2014.08.11. 02:05:01

@gizmo26: És ugyanez az autó Lady Gaga Telephone c. számából.

gizmo26 2014.08.11. 02:06:16

@winerprince: És kihagyták a Pussy Wagon-t

gizmo26 2014.08.11. 02:09:21

A "hippi van" a Lost-ból (VW Camper/Transporter) és A család kicsi kincséből.

gizmo26 2014.08.11. 02:18:10

Gran Torino - Ford Gran Torino

gizmo26 2014.08.11. 02:59:51

Columbo Peugeot kabriója.

gizmo26 2014.08.11. 03:03:51

Fantomas Citroen DX-e

gizmo26 2014.08.11. 03:10:16

A Citroen Kacsa (2CV) a Louis de Funes-féle csendőr filmekből:
www.youtube.com/watch?v=TuLlH2vpwlw

gizmo26 2014.08.11. 03:15:50

Mel Gibson GMC Pickup-ja a Halálos fegyver 2-ből, amivel lebontja a pilléreken álló házat

Vagy Danny Glover feleségének a kombija, amit már a film elején leamortizálnak

winerprince 2014.08.11. 03:24:47

@gizmo26: formában vagy......de igy van, ez mind felkerülhetett volna....

bandika57 2014.08.11. 03:56:11

Mr. Simon Templar és az ő Jaguar Typ E-je

Maigret felügyelő és a Citroen Traction Avant

Lord Brett Sinclair és egy Aston Martin DBS
Danny Wilde és egy Ferrari Dino

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2014.08.11. 05:59:52

A Deloreannél az eladások nem a filmnek köszönhetőek. A cég 1982 végén ment tönkre, a filmet pedig csak 1985-ben mutatták be.
A végsebessége pedig 199 km/óra, nem pedig 136.

Bérgyilkos Bohóc 2014.08.11. 06:05:05

@winerprince: Jó, hát amit felsoroltál annak a fele sem híres. Maximum autók, amik ismert filmekben felbukkantak. Bíbor folyók, Halálos fegyver... nehogy már. Még a Gran Torino sem klasszikus/kultikus ahhoz, hogy idesoroljam. Hiába egy autó van a film középpontjában.

shwarcz bácsi 2014.08.11. 06:35:41

Dallasból a " Bobby Merci " és a "Jockey Merci" ??
Colomboból a Peugeot cabrió?
Bullit Mustang fastback ???

és még sorolhatnám ...

ez pl, mi ??

A negyedik generációs Trans Am az 1993-as évtől 1997-ig volt elérhető 275 és 305 lóerő közötti sebességekkel

Megint egy lista, ami nem jó semmire !!

docika 2014.08.11. 06:47:17

Columbo Peugeotját vétek volt kihagyni ahogy már többen is jelezték. Ha valami ikonikus, akkor az az. Még talán idesorolnám a Halálbiztos c. filmből a Chevrolet Nova járgányt.

froton 2014.08.11. 07:32:16

@bandika57: Templar volvoval nyomta (P1800), amúgy igen, a listán lenne a helye...
Na és a Yugo Koral 55 (Die hard III) :)))

Derrick BMW?

the crow 2014.08.11. 07:35:54

Deathproof? Kaszkadőr Mike?

legyes 2014.08.11. 07:47:20

"az egyetlen Mustang a filmtörténelemben, amelyet főszereplőként tartanak számon egy filmben." - Khm:
- Bullitt
- Need for Speed
- Death Race

Begérke 2014.08.11. 08:02:00

"A negyedik generációs Trans Am az 1993-as évtől 1997-ig volt elérhető 275 és 305 lóerő közötti sebességekkel. " - talán teljesítményekkel, nem?

Mortanius 2014.08.11. 08:02:55

Tegnap néztem a Training day nevezetű filmet, ott is állandóan mutogatták a főszereplő autóját. 1979 Chevrolet Monte Carlo
www.youtube.com/watch?v=rEg_6Hs71Cg

Begérke 2014.08.11. 08:12:13

A DeLorean pedig nem bukás lett, hanem a cég alapítóját perelték be többen és volt egy - állítólag megkonstruált - drogügye, ami tönkrevágta a gyárat. A kocsi maga jó volt.

Buncog 2014.08.11. 08:15:41

Lázár radarblokkolós Audija!

Palladrin 2014.08.11. 08:23:05

A Wraith se maradjon ki a sorból: a VHS korszak csúcsragadozója:

s39.photobucket.com/user/escaperoute1/media/wraith1.jpg.html

emzéperiksz 2014.08.11. 08:25:27

És a Klinikából Udo VW Golf cabriója!

Jegkoko 2014.08.11. 08:36:57

Hát véleményem szerint majdnem mindegyik kocsiról lehetett volna jóval többet is írni, mert KB nyúlfarknyi hosszúságú lett némelyik leírása.A delorean pedig egy fantasztikus autó volt. Nekem az egyik kedvencem, mindig is vágytam rá, hogy láthassak egyet élőben.Ez tavaly októberben a vissza a jövőbe maratonon a Corvin mozi előtt teljesült is, illetve idén a Volkswagen múzeumban is láttam egy kiállított példányt.

Luighi 2014.08.11. 08:44:14

Ezeknél bennem "A problémamegoldó" kocsija ACURA NSX sokkal mélyebb nyomokat hagyott. Pedig vagy 2*15mp-ig volt látható mindössze.
(Ponyvaregény Winston Wolfe Harvey Keitel)

Batman!? A 3 kismalac vagy a Hófehérke nincs meg benzinszagú(sított) változatban?

kézműves étcsokimikulás 2014.08.11. 08:50:49

bluesmobil???
ford fairlane???
az aston martin mini-italian job,pl...

Bundynemkapprémiumot 2014.08.11. 08:51:25

A Griswald család Wagon Queen Family Truckster-e.

maydayray 2014.08.11. 08:56:08

Linda (Görbe Nóra) Babettája

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.11. 09:08:20

a fast furius sorozatból nem ez a keleti szutyok, hanem az amcsi v8as ami sokkal ikonikusabb már a filmekben is. Több plakátra is rákerült.

Globetrotter2014 2014.08.11. 09:23:28

Azért a poszton lehetette volna még dolgozni :) A Pontiac nem egy "osztálya" a GMnek, hanem egy nagymultú (de legutóbbi válság idején rendes miodellek híján megszűntetett) márkája.

Az Audinál se mondjuk, hogy a TT-t a VW egyik osztálya készítette...

De tényleg nehéz rangsort felálíltani. Herbie-t a 30 felettiek ismerik, de szerintem 20 alatt azt se tudják hogy létezik. Ugyanez Colombo Peugeot-j-val...

Jól látom hogy frissült a poszt reggel óta? :)

haggyadaszt 2014.08.11. 09:45:27

Ha Impala, akkor Üvegtigris!

Hiányolom továbbá Taki bá piros ezeröcsijét.

k0Jack 2014.08.11. 09:45:55

amit nem olvastam a kommentek között az a Különben dühbe jövünk c. filmből a buggy :D

bloghal 2014.08.11. 10:04:29

Thelma & Louise - heteken át, vagy talán tovább is vezette az USA filmlistákat.

Benne a Ford Thunderbird, ezt a címet viseli a film zenei védjegye is az OST-n.

2014.08.11. 10:10:36

@gizmo26: A Challengert én is hiányolom.

joska61 2014.08.11. 10:13:08

A hozzászólásokból az derül ki, hogy a legtöbb filmben voltak autók. :-D

Byk001 2014.08.11. 10:16:20

@Bérgyilkos Bohóc: ha nem érzed kultikusnak, akkor nem éltél a nyolcvanas években, amikor Daciák tömege volt olyanra festve, mint Starskyék Gran Torinoja.

hullámpara 2014.08.11. 10:23:45

...meg a Párbaj kis cuki piros Plymouth Valiantje!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.11. 10:25:28

@gizmo26: És asszem ugyanez a hetes Bömbike volt egy James Bont filmben is, távirányítással...a Tomorrow Never Dies-ből.Jaj de kéne egy olyan, b@ssza meg... :D Még távirányítás nélkül is... :-)))

kekegsm 2014.08.11. 10:37:34

Taki bácsi kockaladája

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.08.11. 10:42:14

Ja, meg Mágenheim 205-ös pözsója.
Gusztáv autót vesz.
A kisvakond felhúzós autója.

Bérgyilkos Bohóc 2014.08.11. 10:42:52

@Byk001: Én a Clint Eastwood-féle Gran Torinóra reagáltam. Az is meg volt említve.
www.imdb.com/title/tt1205489/

A munka hőse, minden kommunista őse (törölt) 2014.08.11. 10:50:08

az igazi templar, azaz az angyal egy volvo p1800-t használt. en.wikipedia.org/wiki/Volvo_P1800 jaguar e-type?
fantomas repülő autója citroen ds volt: en.wikipedia.org/wiki/Citroen_DS

sorolhatnánk a végtelenségig a tippeket. bud spencer és terence hill buggy-ja volt már?

eddie1977 2014.08.11. 10:53:32

Száguldó bosszú [Kísértet], Dodge ppg m4s turbo interceptor
www.allpar.com/photos/concept-cars/dodge/m4s/m4s.jpg

Division 2014.08.11. 10:55:53

@hullámpara: hamár Párbaj, akkor inkább a rozsdás Peterbilt tartálykocsi!
Pár éve volt róla cikk, hogy valami raktárban megtalálták az egyik eredeti a forgatáson használt kamiont, azt megvette valaki. Vannak is fent youtube videók róla.

eddie1977 2014.08.11. 10:57:01

@Division: A legszebben fényképezett film, amit valaha láttam. Spielberg klasszikus.

Dester 2014.08.11. 11:04:18

@legyes: és még a "Saint Tropezi csendőr" is Louis De Funes főszereplésével.

szebeee 2014.08.11. 11:14:01

Kicsit sajnálom, hogy a post-tolónak a végére elfogyott a lendülete/türelme/ideje, és pár éve futó sorozatok autóival csapja össze készre a listát, némelyikről csupán 2 sort odavetve, mert bizony nem indult ez rosszul.

Őrűlt Hercegnő · http://amirolcsakakarom.blog.hu 2014.08.11. 11:26:11

@szebeee: mivel 1000+1 ilyen lista van, gondoltam egy kicsit eltérek tőlük, és olyanokat említek meg, amiket mások nem :) Sokáig gondolkodtam, hogy miket lehetne még felsorolni, de 1-2 már túl kommersz lett volna, így hagytam egy kis teret az olvasóknak is ;)

Palladrin 2014.08.11. 11:29:44

@eddie1977: Már mondtam fentebb ... a Wraith az ;)

szebeee 2014.08.11. 11:46:22

@Őrűlt Hercegnő:
Értem mire gondolsz, csak így ebben a formában a cím kicsit megtévesztő lett.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.08.11. 11:53:40

"A filmben amúgy nagyjából 20 autót használtak fel a különböző jelenetekhez, de nem mind volt Playmouth, csak annak "maszkírozták" őket."

Nem fogok azon bunkózni, hogy rosszul írtad le a márkanevet, de mi mást bírtak volna használni Plymouth helyett? Arról van szó, hogy a filmben elhasznált autók nem mindegyike volt Fury, hanem a szerényebben díszített és felszerelt Belvedere modelleket maszkíroztak át Furynak. Azért "maszkíroztak", mert a ritka és nehezen beszerezhető olyan kiegészítőket, mint a dekorcsíkok és más egyebek, gumiból öntötték, megfestették és gyakran ragasztóval rögzítették. Az oldalukon összetört, de máshol sértetlen autókat újra használták elől, vagy hátul összetörős jelenetekhez. Ha már citálod ezt máshol: A Hot Wheels ezt is megmintázta, a Boulevard szériában megjelent példány még szebb és még jobban hasonlít Christine-re.

matchboxmemories.blogspot.hu/2010/12/movie-cars-matchboxon-kivuliek-hot.html

"1959 Cadillac Miller-Meteor...Az autó filmbeli neve ECTO-1, ami egy átépített mentőautó volt és a Wayne Corporation gyártott...A kocsi miniatűr mása megjelent a 2010-es Hot Wheels Premiere válogatásában is."

Oké, az ECTO-1 egy 1959-es Cadillac alapokra épített, Miller-Meteor Futura mentőautó volt, míg filmes autót nem építettek belőle. A Miller-Meteor egy felépítménygyártó, az ő terméke a Futura. A Wayne Corporation autóbusz felépítmények - jellemzően iskolabuszok - gyártásával foglalkozott, míg csődbe nem mentek. Attól, hogy a Divco-Wayne tulajdonolta a céget, a termék még nem lett Wayne. A Hot Wheelsnél a mainline-ban jelent meg ez a holmi 2010-ben, limitált, jobban kidolgozott, jellemzően méregdrága szériákban meg azóta minden évben - idén is.

matchboxmemories.blogspot.hu/2012/05/matchboxon-kivuliek-movie-cars-hot.html

Nem akarlak megbántani kedves szerző, de ezt az autó témát te nem igazán vágod - a kisautó részét meg még annyira sem -, az anyag hemzseg a tárgyi tévedésektől!

Steampunk Factor 2014.08.11. 12:06:35

Skoda Super Sport a Vampir negykereken cimu filmbol, hol van? Szerintem a cocialista filmipar egyetlen horror/krimi/autos filmje. Sot, mondhatni a vilagtortenelem egyetlen ilyenje! Hihetetlen hanyagsag...... :)

Lasombra 2014.08.11. 12:25:55

+1:
Starsky and Hutch – 1975 Ford Gran Torino
Vanishing Point - 1970 Dodge Challenger
Taxi - 1996 Peugeot 406
Transformers - Peterbilt 379

Byk001 2014.08.11. 12:31:06

@Bérgyilkos Bohóc: Akkor semmis a megjegyzésem :)

Ha már felmerült a Peterbilt, akkor nem mehetünk el Gumikacsa MACK-je mellett sem a Konvojból.

Blindmouse 2014.08.11. 12:58:52

Azért az ilyen go trabi go féle trabantok, azért még főszereplőségük , és aranyosságuk ellenére sem ikonikus gépek. :D

a batman féle szörnyűség helyett mondjuk azért a Wraith inkább befért volna.
Gondolom film-népszerűség+láthatósági idő átlagból lett kiötölve hogy mik kerüljenek bele a listába.

A tomato con rayas azért beleférhetett volna, meg hogy mennyire utálták azt a kocsit a forgatáson és nemegyszer megpróbálták szándékosan összetörni :D

Amúgy egy 2.gen Transamet használ elég sokat Frank Murphy is a Blue Thunderben, nem csak a Bandita..

Számomra még beleférne a Highwaymen "hősének" Barracudája is. bár ott a negatív karakter majdhogynem szószerint össze volt nőve a Caddillac-el.

Esetleg Rubber Duck Mack vontatója.

A Pork Chop Express is elég jellegzetes, de ugye a film elején el is tűnik hogy a végén megtalálják és azzal meneküljenek meg.

gizmo26 2014.08.11. 13:10:31

@Blindmouse: És a Macsakajaj-féle trabant, amiről a disznó a film során folyamatosan zabálja le a papírkarosszériát? Az egyben a kommunizmus lassú rohadásának a szimbóluma.

eddie1977 2014.08.11. 13:29:08

@Palladrin: Akkor nem figyeltem eléggé. Elnézést!

Palladrin 2014.08.11. 13:30:39

@eddie1977: No prob! Sőt! Örülök, hogy valaki másnak is megvolt ez a film gyermekkorában! :)

Andriska_hun 2014.08.11. 13:39:52

Ilyenkor sem lennék blogger...

Blindmouse 2014.08.11. 13:43:50

@gizmo26: Számomra az lesz egy filmben ikonikus gép ami számomra birtoklási vágyat ébreszt valamilyen szinten. :)

Macskajaj féle megzabált trabant azthiszem ezt nem meríti ki megfelelő mértékben. :D

Macropus Rufus 2014.08.11. 14:49:44

Minden lébe kétkanál-ból a Aston és a Ferrari

eddie1977 2014.08.11. 17:42:19

@Palladrin: Méghozzá hangalámondással. :)

Globetrotter2014 2014.08.11. 18:33:25

@eddie1977: csak szólok, megjelent a DVD változat is. Mondjuk hangalámondás nélkül... Esetleg ha van rendezői komment az hasonló. Mondjuk jobban követi a filmet mint annak idején a hangalámondó... :)

emzéperiksz 2014.08.11. 19:50:55

@Blindmouse: Nagyon jók! A Grease autói is milyen klasszak voltak!

www.youtube.com/watch?v=wK63eUyk-iM

Őrűlt Hercegnő · http://amirolcsakakarom.blog.hu 2014.08.11. 19:56:17

@Andriska_hun: ha a kommentek miatt írna mindenki, akkor soha nem születne egyetlen egy bejegyzés sem.

Az emberek csak ezt felejtik el, hogy bárki írhat, ergo, ha ők úgy érzik jobb anyagot tudnának összerakni, akkor hajrá, senki sem korlátozza őket ebben :)

eddie1977 2014.08.11. 22:24:33

@Globetrotter2014: Köszi, már itt figyel a meghajtómon. :)

Viola Gergő 2014.09.09. 11:15:19

Én megemlítettem volna a Macskafogó-ból a Rat Racer-t, a patkánybanditák fekete szuper-harci-járművét! Viszont a Taxi és a fehér 406-os, hogy maradhatott ki?!

astrx 2015.11.20. 20:36:39

Ford Mustang a Bullitt című filmből, Steve McQueen verdája.

fonaktamas75 2018.11.28. 21:57:17

1973 Ford Gran Torino, zöld, itt-ott barna rozsdafolttal.
süti beállítások módosítása