Minden ami engem érdekel, de lehet, hogy másokat is!

Meseszép elfeledett kastélyok

2014/06/29. - írta: Őrűlt Hercegnő

Van valami gyönyörű és egyben bizarr, amikor egy épületet az emberiség a magára a hagy, a természet pedig próbálja visszafoglalni azt ami az övé. A romlás, a pusztulás ezeket a kastélyokat sem kíméli holott fénykorukban igazán pompásak lehettek.

Pidhorodetsky Kastély, Pidgirci, Ukrajna

Pidhorodetsky.jpg

A kastély 1635 és 1640 között épült, gazdagon berendezve, amit az akkori kortársművészet és pompa jellemzett. Az egyes szobákat és termeket is ennek megfelelően nevezték el: Kínai, Arany, Lovag, Zöld, Mozaik és Tükör terem.

Az első világháború idején orosz katonák megszállták és a berendezés egy részét elpusztították, ezzel megalapozva a kastély hanyatlását. Amikor Sanguszko herceg tulajdonába került az építmény, a bútorok egy részét Brazíliába vitette 1939-ben, hogy mentse ami még menthető.

Később, a 2. világháború után a szovjetek egy tuberkulózis szanatóriumot hoztak benne létre, de 1956-ban az épület lángra kapott és majdnem három hétig égett, elpusztítva a maradék szépségét is.

A Lviv Művészeti Galéria próbálta helyre állítani az épületet, hogy újra régi pompájában tündökölhessen, de a mai napig nem történt semmilyen változás.

Bannerman Kastély, Bannerman sziget, New York, Amerikai Egyesült Államok

Bannerman-Castle2.jpg

Egy skót emigráns, Francis Bannerman vásárolta meg a szigetet 1900-ban és építette meg rá a várat, hogy a katonai célú üzletét népszerűsítse.

2 évvel Bannerman halála után, 1918-ban 200 tonna lőszeres hordó és lőpor robbant fel, ami a elpusztította a kastély egy kisebb részét, később pedig, 1969-ben leégtek az emeletek és a teljes tetőszerkezet is. Az egész sziget elhagyatott és 1950 óta lakatlan.

Said Halim Palota, Kairó, Egyiptom

Palota-Said-Halim-Pasha.jpg

Az épületet Antonio Lasciac tervezte 1899-ben Said Halim Pasa kérésére, aki Muhammad Ali unokája volt. Az építmény grandiózus volt némi barokk behatással és klasszikus ívekkel, Olaszországból importált anyagokkal.

Évekkel később a 2. legjobb középiskola volt fiúk részére az országban. Az palota 2004 óta üresen áll.

Miranda Kastély, Celles község, Belgium

Miranda-Castle.jpg

A Miranda Kastély (francia nevén Château Miranda) egy 19. századi kastély ami Belgiumban található és elég népszerű a városi turisták köreiben.

1866-ban épült a Liedekerke-Beaufort család megbízására, akik kénytelenek voltak az előző várukat hátra hagyni a francia forradalom idején. A munkálatokat egy angol építész, név szerint Milner felügyelte.

A 2. világháború idején az építmény a Belga Vasúttársaság tulajdonába került, akik egy árvaházat nyitottak meg benne. 1980-ig volt a gyerekek birtokában, 1991 óta pedig üresen áll.

2014-ben tervezik, hogy lebontják.

Muromtsevo Manor Khrapovitsky, Oroszország

Muromtsevo-Manor-Khrapovitsky.jpg

Egy legenda szerint, Vladimir Khrapovitsky, aki egy orosz huszár ezredes volt, fogadást kötött a barátaival, hogy megépít egy olyan kastély ami felveheti a versenyt a Párizsban található Louvre-val, a kertje pedig szebb lesz a Versailles-i kastély kertjénél.

Az ezredes egy sikeres kereskedő is volt egyben így megvoltak az alapjai a fogadás megnyeréséhez. A várat egy moszkvai építész tervezte, P.S.Boytsov

A szovjet idők alatt egy műszaki középiskolának adott otthon az építmény, de néhány tűzvész után teljesen elhagyatottá vált.

Kasteel van Mesen, Lede, Belgium

kasteel_van_mesen.jpg

Az 1628-ban épült kastély nagyon sok funkciót töltött be az "élete során". Eredetileg várnak szánták, de később volt benne szeszfőzde, dohánygyár és az első világháború után egy bentlakásos leányiskolának is otthont adott, amelyet a belga arisztokrácia finanszírozott.

1971-ben, miután a flamand régiókban betiltották a francia oktatást, felfüggesztették az épület tevékenységét és teljesen kiürült. 2010-ben le is bontották a kastélyt.

------

Források innen és innen.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amirolcsakakarom.blog.hu/api/trackback/id/tr176318429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2014.06.30. 10:14:19

Szomorú látni, hogy nálunk gazdagabb országokban sincs mindig jobb sorsa a kastélyoknak. Mondjuk, ott le lehet bontani, nálunk viszont műemlékként várják a végső enyészetet...

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.06.30. 10:48:37

már az meglepő, hogy az USA területén van kastély ami nem gipszből vagy miből van mint Disney Land, de hogy a patrióta amerikaiak hagyják pusztulni az már tényleg döbbenet. Legalább szállodává alakítanák, vagy múzeummá, de hogy hagyják szétrothadni, ez fura...

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.06.30. 11:37:53

@mrbloodbunny: ugyanmár, televannak ezeréves műemlékekkel, csak nem képzeled, hogy egy ilyen új cuccra áldoznak bármit is.

Darth_Vader 2014.06.30. 11:48:37

A Loar menti kastélyok a jó ellen példa.

Bogas 2014.06.30. 11:59:00

@Darth_Vader: Hát még a Loire menti kastélyok...

ROTFL Manó 2014.06.30. 12:31:00

Hát még Vlagyimír Krapovicki, meg az orosz nevek átírása magyarra.

:-D

Könyörgöm, ha már itt töltöttek uszkve negyven évet és a mostani vezetésnek amúgy is ott a nyelve Putyin valagában, akkor legalább ne angol! Tudom, hogy arra fogsz hivatkozni, hogy az eredeti cikkben angol átírással voltak írva, de mi tudjuk, hogy csak lusta voltál...

:-D

óðinn 2014.06.30. 12:49:06

Engem is ez zavar, a nem latin betűs neveket fonetikusan kellene írni.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.06.30. 13:19:39

@mrbloodbunny: Inkább az a meglepő, hogy nem robbantották még fel.

lutria 2014.06.30. 13:36:09

@mrbloodbunny: Tényleg nem gipszből van ha felrobbant benne/mellette 200 tonna lőpor/lőszer és csak egy " kisebb része" omlott össze...
Bár máshol csak néhány mázsát írnak...

Virág Arany 2014.06.30. 13:42:18

Kicsit jobban kéne ügyelni a helyesírásra. A vesszőhibákat nem is említem, de elég durva pl.
"Az palota 2004 óra üresen áll." - ez mondjuk elírás is lehet;
"a Belga arisztokrácia" - azért nagy B, mert arisztokrácia??
"Louvre-val," - háááát....
"a Flamand régiókban" - szerintem flamand;
"elhagyatottá vállt" - na, ez fáj a legjobban!!!

¿Qué tapas hay? 2014.06.30. 19:10:27

Helló Hercegnő!

Remek összeállítás, érdekes képekkel.

Hol tanultál meg ilyen jól magyarul?

Dori the explorer · www.doratheexplorer.blog.hu 2014.06.30. 23:39:09

A belgiumi kastélyt sajnálom, nagyon szép, kár hogy lebontják. Az ilyen elhagyatott kastélyoknál jó horror filmeket lehetne forgatni :) Amúgy meg a legtöbbet igenis lehetne hasznosítani. Nem kell állandóan szálláshelyet/éttermet/rendezvényhelyet vagy múzeumot kialakítani belőlük. Lehetne az elhagyatott funkcióját kihasználni és interaktív közösségi helyként felhasználni lsd szellemkastély vagy összetett kiszabadulós játékokat szervezni. Legendát lehetne keríteni köré. Csomó kreatív megoldás létezik...
süti beállítások módosítása